Blog

Op deze pagina kunt u onze Blog lezen over diverse zaken die zich afspelen in de wereld over onder ander Ergonomisch zitten, staan en werken.

Ditmaal gaat onze blog over het inrichten van een zit – sta werkplek.

Al jaren is er een discussiepunt over hoe achter een bureau te gaan zitten.

In Nederland zit men ongeveer 9-uur per dag. Inmiddels is al bewezen en bekend wat de gevolgen kunnen zijn van te veel stilzitten.

Ze zoeken naar een oplossing en één van de manieren om minder te zitten is een zit-sta bureau.

Maar hoe “gezond” is een zit-sta werkplek nou daadwerkelijk?

De oplossing voor dit probleem lijkt heel simpel, de combinatie tussen goed zitten en staan.

Met een zit-sta bureau kunt u staan en zitten met elkaar heel simpel combineren. Door deze afwisseling is de houding beter en blijft men actief.

Daarnaast is het belangrijk dat men goed staat, maar ook goed zit. Hiermee worden heel veel klachten voorkomen.

Goed zitten kan maar op 1 manier. De bureaustoel moet aan alle Europese Normen voldoen, ook wel herkenbaar als de EN-norm. Wanneer dit het geval is moet de stoel op de juiste manier worden ingesteld. Dit is per persoon verschillend. Bij goed gebruik van de bureaustoel dient men dus de stoel op de juiste manier in te stellen.

Goed staan kan op 2 diverse manieren. Ergonomisch gezien moet u rechtop staan en het blad van het bureau moet tot onderaan de ellenbogen komen. Zo staat men in een natuurlijke ontspannen houding. Voor heel veel mensen voldoet dit om een afwisselende en actieve werkhouding aan te nemen. Zeker wanneer men voor het eerst een zit-sta bureau in gebruik gaat nemen zal dit snel merkbaar zijn. Men is aan het eind van de dag minder moe dankzij de combinatie van zitten en staan.

De 2e manier van staan is een combinatie van bovenstaande maar dan met een speciale vloermat. Deze vloermat is zo gemaakt dat men het gevoel heeft niet stil te kunnen staan, kort gezegd de benen zijn continu in beweging. Hierdoor blijft de bloedsomloop in beweging en blijft de gebruiker nog actiever.

Daarnaast is er bewezen door een onderzoek van kenniscentrum Noorderruimte, zij hebben vier weken lang gebruikers van een verstelbaar bureau gevolgd,  dat de gebruikers zich productiever en actiever voelen door staan en zitten af te wisselen. Echter gingen deze mensen steeds minder vaak staan. In het begin van dit onderzoek stond men 35,8% van de tijd en op het eind zakte dit percentage naar 13,8%. De oorzaak hiervan is ook bekend, de gebruikers bleven te lang in de verkeerde houding staan en dat leidde tot vermoeidheid en fysieke last.

Conclusie:

Een zit-sta werkplek is Ergonomisch gezien de ideale oplossing voor iedereen die langdurig zit. Hiermee wordt men actiever en productiever. Daarnaast heeft een ieder minder klachten. Dit geldt echter alleen wanneer men het zitten en het staan op de juiste manier combineert en inricht. Dit betekent dus wanneer men een zit-sta bureau wilt aanschaffen dat men zich goed moet laten informeren. Dit betekent dat voor het zitten er een goede bureaustoel met de juiste instelmogelijkheden aanwezig moet zijn. Derhalve moet deze dus ook goed ingesteld worden. Daarnaast moet het bureau ook op de juiste manier worden ingesteld. Zodat je ontspannen staat en voor de meest gezonde manier van staan moet er ook voor de juiste ondergrond worden gezorgd. De tip van het nieuwe gezonde werken is dan ook: Laat u zich goed voorlichten en informeren.